Marktnieuwsbrief Groninger Biologische Groentehandel, week 11

Groninger Biologische Groentehandel

Marktnieuwsbrief Groninger Biologische Groentehandel, week 11

Sinaasappelen in de aanbieding! Lees verderop in deze nieuwsbrief hoe & wat. Verder: de eerste voorjaarsproducten én een aanbieding met Cees de visboer.

Sinaasappelen

Twee soorten sinaasappel in de aanbieding deze week! Een friszure bloedsinaasappel, en de Salustiana, een zoete oranje sinaasappel. Beiden zijn geschikt voor zowel de hand als de pers. Wist u dat sinaasappel ook heel lekker is om te gebruiken in de warme maaltijd? Zo is de skrei van visboer Cees ook heerlijk met de Moro als ceviche (rauw, gegaard in citrussap), combineert de skrei goed met sinaasappel en zeekraal in een couscous, is sinaasappel met kip een klassieker en is sinaasappel uiteraard lekker in een dessert (zoals taart of bavarois). De aanbieding van dit weekend is: één kilo sinaasappel betalen, de tweede krijgt u daar gratis bij. Een mix van beide soorten kan natuurlijk ook! Het codewoord is: voorjaar.


In de aanbieding
 • stuk 2 kilo Laura aardappelen voor € 2,50
 • 2 kilo Appels Elstar voor € 3,90
 • bos Bieten bosbiet voor € 2,50
 • 500 gr. Mandarijn clementines voor € 1,50
 • kilo Regenboogpeen voor € 1,50
 • 2 kilo Sinaasappel Navelina voor € 3,90
 • 100 gr. Winterpostelein voor € 0,95
 • 500 gr. Witlof eerste soort voor € 2,50Is paprika een uitvinding?

Steeds vaker vragen grote bedrijven octrooi (of patent) aan op erfelijke eigenschappen van planten of dieren. Met een octrooi wordt één bedrijf als het ware de tijdelijke ‘eigenaar’ van deze eigenschappen. Ze krijgen zeggenschap over alle planten- of dierenrassen waar deze eigenschappen in zitten en over alle producten die daaruit voortkomen zoals zaden en voedsel. Daarbij gaat het allang niet meer alleen om genetisch gemanipuleerde gewassen (wat niet mag bij het EKO-keurmerk), ook op gewone, klassiek veredelde gewassen van bijvoorbeeld tomaten, broccoli en meloen is octrooi aangevraagd. In veel gevallen gaat het om eigenschappen die gewoon in de natuur voorkomen. 

Syngenta heeft een octrooi aangevraagd op rode paprika. Bionext is een officiele bezwaarprocedure gestart tegen deze aanvraag. Kern van de procedure is het standpunt dat eigenschappen van klassiek veredelde planten, niet octrooieerbaar zijn.

Ook in de media is hier veel aandacht voor. Op woensdag 4 maart besteedde het TV-programma Zembla (kijk de aflevering hier terug) aandacht aan het octrooieren  van voedselgewassen onder de titel ‘de Monsanto methode’. Wilt u meer informatie over de actie of het manifest ondertekenen? Dat kan hier!


KORTINGSBON

Geldig op vrijdag 13 en zaterdag 14 maart 2015.

Op vertoon van deze bon :

-= Bij aankoop van 1 kilo Salustiana of bloedsinaasappel, de 2e kilo gratis =- !

Alleen tegen inlevering van deze bon of het noemen van het codewoord.
Maximaal één bon per klant.
Zolang de voorraad strekt.


Aanraders van het seizoen

 • Winterpostelein
 • Veldsla
 • Raapstelen (lekker als salade, stamppot of geroerbakt)
 • Sinaasappelen
 • Nieuwe aardappel (Nicola)
 • Bosbiet
 • Mangold (snijbiet - geroerbakt, in een omelet of hartige taart)
 • Romanesco

Skrei van Cees

Omdat de vorige samenwerking met visboer Cees zo'n succes was, hebben we deze week opnieuw een actie: Skrei!

Skrei is de naam die de kabeljauw krijgt als hij migreert van de Barentszee naar de Noorse Lofoten, om te gaan paren. Dit doet hij in de periode van december tot april. De visvangst op deze vis is al een eeuwenoude traditie en sinds 1857 word er al met vangstbeperkende maatregelen gevist.

De skrei heeft spierwit vlees en een losse structuur, en kan zelfs rauw gegeten worden. Het heeft ook de naam als een "goede" vis omdat hij vrij is van parasieten en altijd het MSC-keurmerk heeft. De smaak van de vis word hoog gewaardeerd.

Werkelijk alles van de vis word gebruikt. Van de lever (voor levertraan) tot de tongetjes  (een gefrituurde lekkernij). Zelfs de koppen en overige ingewanden word gebruikt voor bv het trekken van soep en als meststof.

Kortom een verantwoorde, zeer smakelijke vis waar je met liefde en geweten van kan genieten! De skrei is dit weekend in de aanbieding van 22,95 euro voor 19,95 euro per kilo.


Recepten:

gebakken kabeljauw met sinaasappel 

Breng de bouillon aan de kook. 

Doe de droge couscous in een schaal, voeg een beetje zout en een lepel (olijf)olie toe en roer de olie goed door de couscous met een vork. Rasp de schil van de sinaasappels er boven en giet de kokende bouillon op de couscous.   meer >>

geroosterde kip met zoete aardappel en sinaasappel 

Maak een marinade: een mengsel van sap van 3 sinaasappels, geraspte schil van 1 sinaasappel, 2 sjalotjes in stukken, 5 tenen knoflook en een halve bos platte peterselie. De ingrediënten voor de marinade goed mengen met een staafmixer.   meer >>

ceviche 

Snij de vis in dunne reepjes en leg die in de glazen schaal. Bestrooi met wat peper en zout. NB gebruik alleen goede, verse vis!
Pers de limoenen uit en schenk het sap over de reepjes vis
Snij de tomaten doormidden.   meer >>Copyright © 2015