Marktnieuwsbrief Groninger Biologische Groentehandel, week 28

Groninger Biologische Groentehandel

Marktnieuwsbrief Groninger Biologische Groentehandel, week 28

Het is weer vakantie! Onze kraam is de hele zomer op de gebruikelijke dagen te vinden op onze vaste plek op de Vismarkt.  In deze nieuwsbrief stellen we de zusjes Roos en Sara voor, die onderdeel zijn van het kunstcollectief Prikkelbaars. Zij houden een expositie: benieuwd naar hun werk? 

Even voorstellen: Roos en Sara

Roos en Sara werken beiden al jaren bij ons in de kraam, en zijn daarnaast succesvol als kunstenaar. In 2011 is de expositie ‘Een ongewone oogst’ geweest, en naar aanleiding van dit succes hebben zij het kunstenaarscollectief ‘Prikkelbaars’ opgericht. Omdat beide zusjes vegetariër zijn weten zij alles van koken zonder vlees. Daarom deze maand: tuinbonen met een vleesvervanger in de aanbieding!


In de aanbieding
 • 2 stuks Avocado Hass voor € 2,30
 • 2 stuks Blauwe bessen 125 gr voor € 4,90
 • stuk Bloemkool Hollands voor € 2,75
 • 500 gr. Broccoli voor € 1,75
 • 500 gr. Courgettes voor € 1,50
 • 2 stuks Komkommer voor € 2,50
 • 2 stuks Meloen Galia voor € 3,50
 • zakje Paprika zoet zakje 2st voor € 1,95
 • 2 kilo Sinaasappel Navels voor € 3,90
 • 500 gr. Trostomaten voor € 1,50
 • 2 kilo Tuinbonen voor € 3,50
 • 500 gr. Wilde spinazie voor € 1,95
 • 250 gr. Wilde tomaten los voor € 2,25
 • stuk Wortels bospeen voor € 2,95Prikkelbaars

Naast Roos en Sara Wagter bestaat het collectief ook uit Joeri van Marrewijk, Wietse Boersma, Kors van Bladeren en oud-collega Stephen Beale. Prikkelbaars heeft een nieuwe expositie waarbij u van harte welkom bent! De opening is op zondag 6 juli om 16:30, in Galleria Unexpected aan het Schuitendiep 47. De expositie zal duren tot 10 augustus en is te bezoeken van maandag tot en met vrijdag van 9:30 tot 16:30 en zaterdag van 13:00 tot 17:00. 

Bekijk de website van Galleria Unexpected hier >>


KORTINGSBON

Geldig op vrijdag 4 en zaterdag 5 juli 2014.

Op vertoon van deze bon :

-= Bij aankoop van 1 kilo tuinbonen of meer, € 1,- korting op een vleesvervanger naar keuze. =- !

Alleen tegen inlevering van deze bon of het codewoord.
Maximaal één bon per klant.
Zolang de voorraad strekt.


Werk van Roos en Sara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door: Sara

Door: Roos   


Speciale aanbieding

Bij aankoop van 1 kilo tuinbonen of meer, € 1,- korting op een vleesvervanger naar keuze. Het codewoord voor deze speciale aanbieding is: Prikkelbaars.

De tuinboon staat in Nederland bekend als een typisch Groningse lekkernij: de molleboon. Mollebonen werden geroosterd in een mol, een soort wok. Even kort gekookt zijn tuinbonen en met verse bonenkruid is ook erg lekker. Koop een royale hoeveelheid tuinbonen in de dop, want na het doppen blijft er maar de helft van over.

Het korte seizoen van de Nederlandse tuinbonen is nu op z'n hoogtepunt. Dus dit is het moment om tuinbonen te eten. Onderaan deze nieuwsbrief staan diverse lekkere recepten met tuinbonen.


Aanraders van het seizoen

Capucijners 3,95 500 gram

Doperwten 2,95 250 gram

Peultjes 1,95 100 gram

Broccoli 1,75 500 gram

Regenboogpeen 1,95 kilo

Tomaten 1,50 50 gram

Avocado 1,50 stuk/2 voor 2,30

Paprika rood 0,75 100 gram

Kersen 2,50 250 gram

Nectarines 2,95 500 gram

Kiwi Gold 3,75 500 gram

Cripps Pink appels 4,50 kilo/2 kilo voor 7,90


Tuinbonen van Groot Hendrikshoeve Elim in Drenthe

In het dorpje Elim (Drenthe) zit biologisch bedrijf de Groot Hendrikshoeve. Het wordt gerund door Harm Teelken, samen met zijn vrouw Ans en hun drie kinderen. De Groot Hendrikshoeve is een vollegronds tuinbouwbedrijf en kwekerij. Op 2 hectare worden verschillende soorten groente geteeld. Een deel van het plantgoed wordt zelf in de koude kas opgekweekt. Zoals het past bij een biologisch tuinbouwbedrijf wordt er gebruik gemaakt van wisselteelt, dit houdt de grond gezond en vruchtbaar. Van Groot Hendrikshoeve komen onder andere kapucijners, doperwten, tuinbonen, stoksnijbonen, bosui, bosbiet, prei en aardappelen.


Barbecue-inspiratie

Het is weer zomervakantie: tijd voor eindeloze avonden met familie en vrienden. Inspiratie nodig voor een vega BBQ? Denk eens aan champigon – tempehspiesjes, portobella gevuld met geitenkaas, pitabroodjes gevuld met ijsbergsla, tzatziki en Indiaase droommaantjes of leg een spinazie-kaastasje op de BBQ. Ook is het lekker om een halve courgette op de barbecue te leggen, gevuld met vega gehakt, paprika en feta.


Recepten:

risotto met tuinbonen 

Fruit een uitje, twee gesnipperde stengels groenselderij en twee gehakte tenen knoflook in een lepel olijfolie. Voeg de risotto toe en schep dit even om. Afblussen met witte wijn. Voeg daarna warme (kruiden)bouillon toe en roer regelmatig tot de rijst bijna gaar is.   meer >>

pastasalade met tofu rosso en tuinbonen 

Kook de penne volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Snij zongedroogde tomaatjes, rijpe cherrytomaten, paprika, feta en avocado in stukjes. Bak de fijngesneden tofu rosso in een eetlepel olie knapperig en blancheer de gedopte tuinbonen. Meng alle ingrediënten met de afgekoelde pasta, samen met een flinke hand rucola of wat verse tuinkers.   meer >>

rijstschotel met regenboogpeen en tuinbonen 

Kook de rijst gaar volgens aanwijzingen op de verpakking. Bak ondertussen de uien, gember, knoflook en kurkuma in een lepel olie. Voeg de in blokjes gesneden wortel toe en roerbak dit een paar minuten. Voeg dan de roosjes broccoli en gedopte tuinbonen toe en laat dit kort sudderen.   meer >>

tuinbonenomelet 

Fruit een uitje, gedopte tuinbonen en een teen fijngehakte knoflook in de koekenpan in een lepel olie. Kluts twee eieren met dille, bieslook, peterselie, peper en zout en eventueel een scheutje melk. Voeg het eimengsel bij de groente in de koekenpan en laat de omelet gaar worden.   meer >>

paprika met capucijners 

Ui en knoflook fruiten in een lepel olie. Voeg dan de wortel, paprika, (vegetarisch) gehakt, gehaktkruiden, dragon, kurkuma, peper en zout toe. Voeg twee handen gewassen blad- of wilde spinazie toe aan het groentemengsel samen met de verse capucijners.   meer >>

tempehspiesjes 

Marineer de blokjes tempeh in twee eetlepels olijfolie en een theelepel Chinees vijfkruidenpoeder.  Snijd de champignons in kwarten en rijg de blokjes tempeh om en om met een stukje champignon aan een spiesje. Heerlijk voor op de barbecue of in de koekenpan gebakken als tapas...   meer >>

kruidige doperwten in tomatensaus 

Fruit een gesnipperde ui en knoflook samen met een bakje (vegetarisch) gehakt, kerriepoeder, kurkuma en fijngesneden prei. Laat dit enkele minuten sudderen en voeg dan de verse doperwten of capucijners toe. Afmaken met bieslook en een lepel zure room.

   meer >>


Copyright © 2014