Marktnieuwsbrief Groninger Biologische Groentehandel, week 36

Groninger Biologische Groentehandel

Marktnieuwsbrief Groninger Biologische Groentehandel, week 36

 Laat de zomer nog maar even duren! Deze week het beste van zomer en herfst: wilde tomaatjes en Nederlandse appels en peren. Ook stellen we Esther voor, die de meeste dienstjaren van alle medewerkers in de groentekraam heeft.

Even voorstellen: Esther

Sinds ze kan lopen gaat ze al mee naar de markt: Esther, de dochter van Hein. Inmiddels werkt ze al bijna vijftien jaar in de kraam. Daarnaast sport ze veel, vooral wielrennen is favoriet, is ze gediplomeerd diëtist en is ze gek op koken. Dus als u nog een leuk recept heeft..?


In de aanbieding
  • 2 kilo Appels Alkmene voor € 4,90
  • 2 stuks Avocado Hass voor € 2,30
  • 500 gr. Broccoli voor € 1,75
  • 2 stuks Komkommer voor € 2,50
  • 2 stuks Meloen Galia voor € 4,90
  • zakje Paprika zoet zakje 2st voor € 1,95
  • 250 gr. Piccolo cherrytomaten voor € 1,95
  • kilo Pompoen oranje voor € 1,95
  • stuk Spitskool voor € 1,50
  • 2 stuks Suikermais voor € 2,50
  • 500 gr. Trostomaten voor € 1,50



Aanraders van het seizoen

Cavolo Nero, ofwel: palmkool 2,95 500 gram

Regenboogbospeen 2,50 per bos

Pompoen 1,95 kilo

Pastinaak 1,25 500 gram

Suikermais 1,50 per stuk, 2 voor 2,50

Diverse soorten druiven

Diverse soorten Nederlandse appels

Diverse soorten Nederlandse peren


KORTINGSBON

Geldig op vrijdag 5 en zaterdag 6 september 2014.

Op vertoon van deze bon :

-=  bij aankoop van twee kilo Nederlandse appels of peren, 250 gr wilde tomaatjes gratis =- !

Alleen tegen inlevering van deze bon of het codewoord.
Maximaal één bon per klant.
Zolang de voorraad strekt.


Speciale aanbieding

Om nog even van de zomer te genieten en toch het beste van de herfst aan te bieden: deze week krijgt u bij aankoop van twee kilo Nederlandse appels of peren, 250 gram wilde tomaatjes gratis! De appels zijn nieuw en daarom variërend van friszuur tot behoorlijk zuur, maar allen lekker van smaak. Het codewoord voor deze speciale aanbieding is: Nieuwe Oogst


Wilde tomaten van Frank de Koning

De wilde tomaatjes, ook wel 'wild wonders' genoemd, zijn heerlijke groene, gele, rode en paarse tomaatjes. Zij symboliseren de oorspronkelijke genetische rijkdom van ons voedsel. Er zijn tien tomatenrassen die er totaal verschillend uitzien en smaken. 

De wilde tomaten komen van het tuinbouwbedrijf van Frank de Koning. In 2000 is hij omgeschakeld naar de biologische werkwijze.  Het eerste jaar teelde hij alleen biologische trostomaten en komkommers. Het tweede jaar kwamen daar paprika's bij. In het derde jaar is hij met wat andere groenten proef gaan draaien.

Frank staat inmiddels bekend om het feit dat hij veelal bijzondere biologische kasgroenten teelt. Zo teelt hij onder meer de kleurrijke Wild Wonder tomaatjes. Deze bestaan uit tien verschillende rassen. Frank heeft drie kassen (totaal 8,5 ha) die zijn gelegen in Tinte en Rockanje, twee dorpjes in het zuidwesten van Nederland, vlakbij het Deltaplan. Frank de Koning is aangesloten bij Nature and More.


Fruitteler Wim Stoker

Al vanaf zijn zeventiende werkt Wim Stoker in de fruitteelt. Hij begon in loondienst. Later, in 1989, nam hij een al acht jaar biologisch werkend fruitteeltbedrijf in Dronten over. Op acht hectare grond teelde hij ruim 20 jaar voornamelijk appels en ook peren. In 2012 heeft Wim zijn boomgaard voor het eerst verpacht en richt hij zich voornamelijk op de organisatie van Smilefruit, een nieuw opgerichte afzetgroep van negen biologische fruittelers. Ook houdt hij zich bezig met het ontwikkelen van nieuwe, sterke appelrassen. Zijn eigen appelsap van het merk Puur Noord Nederland is bekroond met de ‘biologisch appelsap trofee’. 


Recepten

Wij van de Groentehandel zijn dol op nieuwe recepten.  Heeft u dus een mooi recept met uw favoriete groente of fruit? Mail ‘m naar info@groentehandel.nl, dan nemen we uw recept op in ons kookboek op de site en plaatsen we ‘m wellicht in een volgende nieuwsbrief!


Recepten:

Cavolo Nerosoep 

Een traditioneel Mediterraanse soep, maar dan volgens Esther: Maak de palmkool schoon en haal de nerf er uit, snijd 'm in kleine stukjes. Fruit een uitje en een knoflookje. Voeg de bouillon en de kool toe en laat 'm 20 minuten garen. Voeg aan het eind stukjes chorizo, eventueel zongedroogde tomaatjes en wat rauwe stukjes tomaat toe.   meer >>

Pastinaakbrood van Kees 

Snijd 2 ons pastinaak in kleine stukjes of verhak het met een keukenmachine. Vermeng dit met een eetlepel salie en wat zout door 2 ons zelfrijzend bakmeel en  2 ons tarwemeel. Voeg daarna 75 gram Pecorino of Parmezaanse kaas toe en vermeng alles met een scheutje melk en 2 losgeklopte eieren.   meer >>

Suikermais 

In tegenstelling tot wat sommige recepten beweren kookt Esther haar suikermais altijd bijzonder kort, namelijk maar een minuut of vier. Daarna het gas uitdraaien en tien minuten na laten garen in het hete water. Voeg geen zout toe aan het water, want dan wordt de mais taai.   meer >>

Broodpudding met appel lunch 

Ideaal voor het verwerken van oud brood (6 sneetjes) is deze broodpudding. Leg de gehalveerde boterhammen (zonder korst) om en om met schijven appel in een ingevette ovenschaal. Schenk hier een mengsel overheen van een halve liter melk, twee eieren en drie flinke scheppen suiker, eventueel aangevuld met kaneel en rozijntjes.   meer >>

Peer in bladerdeeg toetje 

Schil de peer maar snijd hem niet doormidden, hol 'm uit vanuit de onderkant, stop het gat vol met brokjes chocola en gehakte noten, vouw de peer in bladerdeeg, bestrijk het bladerdeeg met een beetje losgeklopt ei of melk voor een mooie glans en bak gaar in een voorverwarmde oven, zodat het deeg knapperig is.   meer >>

Pompoen, pastinaak en courgette schotel 

Snijd bleekselderij, uien en pastinaak in stukjes en zet deze met een scheut olijfolie in een voorverwarmde oven bij 160 graden. Snijd de pompoen en de courgette in stukken en voeg deze na een minuut of 10 toe. Schep alles door elkaar en voeg ook rozemarijn en andere Italiaanse kruiden toe.   meer >>



Copyright © 2014